یکی از مهمترین قسمتهای دزدگیرهای اماکن و منزل، بخش سنسورها و دتکتورها است. این لوازم جانبی معمولا به دستگاه اصلی یا سیستم کنترل وصل میشوند و باعث کارآمدتر شدن و حرفهای تر شدن سیستم ضد سرقت شما میشوند.
حسگرها معمولا انواع و اقسام مختلفی دارند و به همین دلیل در این پست تصمیم گرفتیم که به معرفی انواع سنسور دزدگیر اماکن و منزل بپردازیم. در ادامه به طور کامل توضیح دادیم که حسگرها و تشخیص دهندههای نفوذ به خانه چه انواع متنوعی دارند و همچنین جدیدترین سنسورهای موجود در بازار چه هستند و چه کارایی دارند.
سنسور دزدگیر یا حسگر ضد سرقت چیست؟
حسگر، یا به صورت تخصصیتر سنسور، همانطور که از اسمش پیداست وسیلهای است که به انواع خاصی از محرک ها حساس است. حسگرهای امنیتی دزدگیرها هم به محرکهایی حساس هستند که نشان دهنده نفوذ یا تهدید باشد. طریقه کارکرد حسگرها هم به این صورت است که هنگامی که یک حسگر امنیتی محرکهایی را که برای نظارت بر آن طراحی شده بود تشخیص میدهد، سیگنال الکتریکی را به پانل اصلی سیستم هشدار خود ارسال میکند. سپس سیگنال الکتریکی به یک کد باینری تبدیل میشود که پنل امنیتی آن را میخواند و از آن برای ایجاد زنگ هشدار استفاده میکند.
در ادامه قصد داریم برخی از انواع اصلی سنسورهایی را که معمولاً در سیستمها و محصولات امنیتی ضد سرقت استفاده میشوند، معرفی کنیم.
انواع سنسورهای حرکتی
یکی از معمولترین انواع سنسورهای بازار، سنسورهای امنیتی هستند. سنسور حرکتی که به آن آشکار ساز یا دتکتور حرکتی هم گفته میشود، حساس به حرکت افراد یا اشیا است. حسگرهای حرکتی از فناوری مادون قرمز یا IR (
حسگرهای حرکتی از فناوری مادون قرمز (IR) یا اینفرارد برای تشخیص حرکت در قسمتهای مختلف خانه استفاده میکنند. برخی از مدلها حتی میتوانند تغییرات دمای یک منطقه را تشخیص دهند تا تأیید کنند که آیا مزاحم وارد شده است یا خیر. همچنین میتوانید فاصله و حساسیت را تغییر دهید تا آلارم کاذب ارسال نشود.
در صورتی که حسگر حرکتی غیرعادی را تشخیص دهد، زنگ هشدار سیستم امنیتی مسکونی شما را از فعالیت مشکوک آگاه میکند. این حسگرها سه دستهاند: سنسورهای حرکتی مایکروویو فعال؛ سنسورهای حرکتی مادون قرمز غیرفعال؛ سنسورهای حرکتی ترکیبی.
سنسورهای حرکتی فعال
سنسورهای حرکتی فعال قادرند حرکت را با ارسال مداوم امواج رادیویی الکترومغناطیسی بر روی میدان خود و نظارت بر هرگونه تغییر یا اختلال ناگهانی در امواج رادیویی خود تشخیص دهند. هنگامی که یک جسم متحرک وارد این میدان شود، سنسور یک پالس الکترونیکی را به پنل کنترل خود میفرستد، که قبل از خاموش شدن سیستم هشدار، داده ها را (برای کاهش هشدارهای کاذب) تجزیه و تحلیل میکند.
سنسورهای حرکتی غیرفعال
سنسورهای حرکتی غیرفعال رایج ترین نوع سنسور در سیستمهای امنیتی خانه هستند. برخلاف حسگرهای فعال، حسگرهای مادون قرمز غیرفعال (PIR) امواج رادیویی الکترومغناطیسی را بر روی میدان خود ارسال نمیکنند. به جای آن، حسگرهای PIR قادر به تشخیص حضور تشعشعات تولید شده در میدان خود هستند. از آنجایی که تشعشعات مادون قرمز از موجودات زنده ساطع میشود، حسگرهای انرژی مادون قرمز غیرفعال میتوانند بازدیدکنندگان ناخواسته را با سنجش امواج انرژی مادون قرمز آنها شناسایی کنند.
سنسورهای حرکتی را میتوان طوری برنامهریزی کرد که پس از فعالسازی، فعالیتهای خاصی را بهجز شروع آلارم و هشدار به شما و خدمات مرکز نظارتتان انجام دهند. به عنوان مثال، یک سنسور حرکتی را می توان به یک دوربین امنیتی خانگی متصل کرد تا به محض تشخیص حرکت، دوربین شروع به ضبط کند.
محل نصب ردیاب حرکت
ردیاب حرکت در صورتی موثر خواهد بود که به درستی نصب شده باشد و در جای مناسب قرار گیرد. با توجه به نوع دستگاه شما میتوان یک مکان ایدهآل را برای آن در نظر بگیرید. عموما نصابها به دنبال فضاهایی هستند که هشدار کاذب ایجاد نشود.
توجه داشته باشید که دستگاه باید از پنجرهها و درهای شیشهای کشویی دور باشد، زیرا حرکت در فضای باز میتواند آشکارسازهای حساس را از بین ببرد و باعث شود فکر کنید شخصی داخل خانه است. همچنین باید از قرار دادن سنسورها در نزدیکی مجاری و دریچهها خودداری کنید زیرا تغییرات دما میتواند با سنسور حرکت مادون قرمز تداخل ایجاد کند.
حسگرهای حرکتی و حیوانات خانگی
برخی از سنسورها این قابلیت را دارند که حرکت انسان را از حرکت حیوانات تشخیص دهند. تنظیمات این سنسورها به گونهای است که میتوانند متوجه میزان تشعشع مادون قرمز از سطح بدن حیوانات شوند. برای تنظیم این امکان حتما نصاب باید با طریقه تنظیم این دستگاههای امنیتی آشنا باشد.
با نصب این مدل از حسگرها دیگر نباید نگران آلارمهای کاذب باشید. چون یکی از آزاردهندهترین تداخلات سیستمهای دزدگیر منزل همین زنگهای هشدار غیر واقعی هستند که گاهی باعث آزار و اذیت همسایهها هم میشوند.
انواع سنسورهای درب و پنجره
سنسورهای پنجره و درب یکی از مهمترین و اصلیترین اجزای سیستمهای امنیتی خانه و منزل هستند. این حسگرها معمولا از دو قسمت تشکیل شدند؛ یک قسمت روی قسمت باز شونده در یا پنجره قرار میگیرد و قسمت بعدی را روی قاب و چارچوب نصب میکنند. در صورت فعال شدن دزدگیر، اگر این دو قطعه از یکدیگر فاصله پیدا کنند، سیگنالی به پنل کنترل ارسال میشود و در نتیجه دزدگیر شروع به کار میکند.
این دو قطعه جدا از هم در واقع خاصیت مغناطیسی و آهنربایی دارند. از این حسگرها میتوان روی درهای مختلف مثل در کابینتها یا کشوها هم استفاده کرد. در هنگام خرید فقط دقت کنید که سنسور مورد نظر حالت روکار دارد یا توکار. متاسفانه سنسورهای روکار قابل مشاهده به راحتی توسط متجاوزان و سارقان قابل مشاهده است و آنها میتوانند با شکستن پنجره یا انتخاب گزینههای دیگر طوری عمل کنند که دزدگیر به صدا در نیاید.
سنسورهای شکستن شیشه
همانطور که در قسمت قبلی گفتیم، خیلی از سارقان حرفهای در صورتی که متوجه شوند شما از مگنت درب و پنجره استفاده میکنید، بلافاصله از گزینه شکستن شیشه برای ورود به خانه استفاده میکنند. در این حالت باید از حسگر شکستن شیشه استفاده کنید. نحوه عملکرد سنسور شکستن شیشه به این صورت است که هنگام شکسته شدن شیشه امواج مادون صوتی تشکیل میشود که انسان قادر به شنیدن آن نیست. این امواج سیگنال روشن شدن آلارم دزدگیر یا ارسال پیامک به صابخانه را به دستگاه مرکزی ارسال میکنند.
نحوه نصب و نگهداری آشکارسازهای شکستگی شیشه
شما خودتان هم میتوانید این سنسورهای سیستم اعلام سرقت را نصب کنید، اما یک متخصص از یک شرکت معتبر دزدگیر میتواند آنها را در مکان مناسب قرار دهد. این آشکارسازها باید به اندازه کافی به پنجره یا در نزدیک باشند تا صدای شکستن شیشه را دریافت کنند. برای نگهداری از این سنسورها فقط باید حواستان به باتری آنها باشد.
سنسورهای اولتراسونیک
آشکارسازهای اولتراسونیک از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تشخیص هر نوع حرکت در یک فضای محدود استفاده میکنند. این دتکتورها فرکانسهای بین 25 کیلوهرتز تا 75 کیلوهرتز را منتقل میکنند که برای گوش انسان قابل شنیدن نیست. این فرکانسها از دیوارها، سقف و همچنین مبلمان در یک اتاق محافظت شده منعکس میشوند و هنگامی که هر گونه تغییر ناگهانی در فرکانس به وجود بیاید، زنگ هشدار فعال میشود. البته هر جسم متحرکی میتواند فرکانس امواج صوتی اطراف را در فضای محافظت شده تغییر دهد، بنابراین این حسگرها بین متجاوزان و رهگذران معمولی تفاوت قائل نمیشوند.
انواع دتکتورهای دود
بسیاری از دزدگیرهای منزل با قابلیتهای ایمنی متفاوتی ارائه میشوند؛ یکی از این قابلیتهای معمول دتکتور یا تشخیص دهنده دود است. دو نوع اصلی سنسور دود وجود دارد: آنهایی که در آشکارسازهای دود یونیزاسیون استفاده میشوند و آنهایی که در آشکارسازهای دود فوتوالکتریک قرار دارند.
آشکارسازهای دود یونیزاسیون جریانهای الکتریکی را از طریق هوای یونیزه ارسال میکنند. کارکرد این دستگاهها هم به این صورت است که هنگام ورود ذرات دود به هوا، جریانهای الکتریکی قطع میشود و زنگ هشدار به صدا در میآید.
آشکارسازهای دود فوتوالکتریک از پرتو نور و حسگر نور برای تشخیص دود استفاده میکنند. پرتو نور به سمت سنسور است و در شرایط عادی به هیچ وجه با سنسور تعامل نخواهد داشت. اما در صورت وقوع آتش سوزی، ذرات دود، نور پرتودهی شده را پراکنده میکند و در نتیجه مقداری از نور به سنسور برخورد کرده و زنگ هشدار را فعال میکند.
سخن پایانی؛ سیستم های هشدار و سنسورهای آن ها
سیستمهای هشدار امنیتی از حسگرهایی برای شناسایی محرکهایی استفاده میکنند که یک تهدید ایمنی را نشان میدهند. آنها به گونه ای طراحی شدهاند که مردم را از تهدیدهایی مانند ورود غیر قانونی، سرقت، سطوح خطرناک مونوکسید کربن و آتش آگاه کنند. چندین روش تشخیص مختلف ممکن برای هر تهدیدی وجود دارد و هر نوع زنگ دارای سنسوری است که به علامت خاصی از خطر واکنش نشان میدهد.
امیدواریم در این مطلب توانسته باشیم همه انواع مختلف سنسورهای دزدگیر اماکن و منزل را معرفی کنیم. این سنسور با اضافه شدن به سیستم امنیتی مرکزی شما باعث میشوند تا دستگاههای ضد سرقت شما به بهترین حالت ممکن ارتقا پیدا کنند و باعث افزایش ایمنی خانه و منزل شما شوند.
مطالب مرتبط
تفاوت دزدگیر بی سیم و با سیم
اگر به دنبال دزدگیر برای خانه یا محل کار خود هستید برای شروع باید بین دزدگیر سیمی یا بی سیم یکی را انتخاب کنید. در …
تفاوت دزدگیر بی سیم و با سیم ادامه مطلب…
ادامه مطلب...ادامه مطلب ..
صفحه کلید دزدگیر چیست
صفحه کلید دزدگیر به عنوان اولین و اصلیترین مرکز دزدگیر نقش بسیار مهمی در کنترل و برنامه ریزی دستگاههای امنیتی دارد. به طوری که از …
صفحه کلید دزدگیر چیست ادامه مطلب…
ادامه مطلب...ادامه مطلب ..