فرض کنید در سفر هستید و دزدگیر منزل شما هشدار سرقت میدهد. قطعا اولین کاری که میکنید بی خیال سفر میشوید و در اسرع وقت خود را به منزل میرسانید. اما چه میشود اگر دزدگیر شما آلارم کاذب داده باشد؟
واقعیت آن است که شما دزدگیر اماکن می خرید تا هنگامی که در منزل نیستید، از امنیت منزل خود، اطمینان داشته باشید! اما واقعا داشتن یک دزدگیر که هشدارهای نادرست برایتان ارسال میکند، چه فایدهای دارد؟ آیا میتوان به چنین دزدگیری اعتماد کرد؟ جواب این سوال هم بله است و هم نه!
اگر علت خطای دزدگیر اماکن مشکل در نصب سنسورها یا عدم بازرسی دورهای سنسورها و پنل باشد، ایرادی ندارد. چرا که با یک نصب درست و انجام بازرسیهای دورهای این مشکل حل میشود. ولی به دزدگیری که با رعایت نکات مذکور همچنان آلارم کاذب می فرستد، دیگر نمی توان اعتماد کرد. این چنین دزدگیری قطعا کیفیت خوبی در طراحی و تولید ندارد. اما چطور باید تشخیص داد که علت آژیر کاذب دزدگیر منزلتان چه بوده است؟ در ادامه با ما همراه باشید.
دلایل اصلی آلارم کاذب دزدگیر اماکن
سه دلیل کلی وجود دارد که ممکن است موجب آلارم کاذب دزدگیر شود. به طور کلی دزدگیر شما به 3 دلیل برایتان آلارم کاذب میفرستد:
- نصب نادرست
- استفاده از سنسور و پنل مرکزی بیکیفیت
- عدم بازدید دورهای
-
نصب نادرست
در زمان نصب یک سیستم دزدگیر، سنسورهای مختلف با تنظیمات متفاوت از طریق سیمکشی یا به صورت بیسیم به دستگاه مرکزی متصل می شوند؛ عوامل مختلفی بر روی کیفیت فرآیند نصب تاثیرگذار است! مواردی همچون: نوع سنسور دزدگیر انتخاب شده، طول سیمکشی، وضعیت نصب سنسور، تنظیمات انجام شده برای سنسور در نرم افزار دزدگیر و وجود امواج مزاحم در محیط که در ادامه بیشتر بررسی می کنیم.
-
نصب نادرست چشمیهای تشخیص حرکت
اساس کار چشمیهای تشخیص حرکت، دریافت امواج مادون قرمزی است که از بدن انسان ساطع می شود. اما مسئله مهم اینجاست که این امواج مادون قرمز که به نوعی گرما را نیز با خود حمل می کنند، در نور خورشید، امواج بدن حیوانات و حتی در محیط های خیلی گرم نیز وجود دارد! پس نصب اصولی سنسور های چشمی برای تفکیک این امواج اهمیت زیادی دارد.
لازم است بدانید که در بازار دزدگیر اماکن، به صورت کلی 3 نوع چشمی تشخیص حرکت وجود دارد: چشمی حرکتی معمولی، چشمی حرکتی وزنی برای فضای داخلی و چشمی حرکتی وزنی برای فضای باز.
تفاوت چشمیهای تشخیص حرکت معمولی و وزنی در این است که چشمیهای معمولی، هرگونه حرکتی را در محیط تشخیص می دهند اما در چشمیهای وزنی شما می توانید با تعریف وزن مشخصی برای سنسور، کاری کنید که سنسور دزدگیر شما، حرکت حیوانات خانگی را به دلیل وزن کمتر از مقدار تعریف شده در نظر نگیرد. بنابراین اگر از سمت چشمی حرکتی دزدگیر منزل خود، آلارم کاذب دریافت می کنید؛ حتما موارد زیر را چک کنید:
- مطمئن شوید که سنسورها در معرض نور شدید خورشید و در مجاورت منابعی که گرما تولید می کنند (مانند بخاری، شوفاژ و…) قرار نگرفته باشند.
- اگر چشمی روبروی پردهای قرار دارد که در اثر حرکت باد جابجا می شود؛ محل نصب آن را تعویض کنید.
- اگر در منزل خود حیوان خانگی دارید، به جای چشمی معمولی از چشمیهای وزنی استفاده کنید. همچنین برای محیطهای باز عوامل مختلفی مانند باران، گرما، نور خورشید، حرکت حیوانات و باد بر روی چشمیها اثرگذار هستند. بنابراین لازم است برای محیطهای باز از چشمیهای مخصوص فضای باز استفاده کنید.
-
نصب نادرست مگنتهای بیسیم
مگنتهای دزدگیر اماکن، دو قطعه مکعب آهن ربایی سفید هستند که روی چارچوب درب، پنجره و کشو نصب می شوند تا به محض باز شدن این موارد و فاصله گرفتن این دو قطعه از هم، آژیر دزدگیر خانه به صدا در بیاید و برای شما هشدار ارسال شود.
در صورتی که درب و پنجره شما به دلیل مجاورتهای محیطی خاص، لرزشهای مداوم داشته باشند یا دربها را نیمه باز رها کنید، با خطای کاذب از سمت مگنتهای دزدگیر مواجه می شوید.
-
آدرسدهی نادرست چند دزدگیر در یک مجتمع
در صورتی که شما و یکی از همسایگانتان هم زمان یک برند دزدگیر را نصب کردهاید، باید مسئله آدرسدهی سنسورها را جدی بگیرید؛ یعنی قبل از ست کردن سنسورها با دزدگیر خود، حتما با استفاده از قرار دادن قطعات کوچکی به نام جامپر روی برد سنسور چشمی یا مگنت خود، آدرس متفاوتی برای چشمی نسبت به سنسور همسایه خود تعریف کنید.
اگر آدرسدهی را به درستی انجام ندهید، امکان دارد در صورت باز شدن درب همسایه یا فعال شدن سنسورهای منزل ایشان، دزدگیر خانه شما نیز فعال شود و آلارم خطا برای شما ارسال کند. همچنین این موضوع ممکن است علت آژیر نزدن دزدگیر اماکن در مواقعی که باید دزدگیر هشدار دهد، باشد (توجه کنید که پس از آدرس دادن به سنسورها نسبت به ستکردن سنسور با دزدگیر اقدام کنید).
-
انجام تنظیمات غیر اصولی در موقع نصب
نصب درست دزدگیر سیم کارتی یعنی انتخاب محل درست نصب سنسورها، چک کردن آنتندهی مناسب محیط، انجام سیمکشیهای اصولی و انجام تنظیمات نرمافزاری درست. هر کدام از این موارد اگر به درستی انجام نشود، ممکن است آژیر خطای کاذب از سمت دزدگیر برای شما ارسال شود.
جهت اطمینان از عملکرد صحیح سیستم اعلام سرقت خود، حتما 2 مورد زیر را بررسی کنید:
بررسی سیمکشیها
قبل از نصب سنسورهای با سیم به خصوص در شرایط نصب توکار، دقت کنید که از سیم و کابلهای استاندارد و مرغوب (سیم های دو زوج یا چهار زوج) استفاده کنید تا به مرور زمان دچار خوردگی، پارگی یا قطعی نشوند!
بررسی کنید که سیمکشی سنسورها از کنار سیم برق عبور داده نشود؛ سیمهای برق به دلیل جریان الکتریسیته، دارای یک میدان مغناطیسی هستند، میتوانند بر عملکرد این سنسورها تاثیر منفی داشته باشند و باعث قطع شدن ارتباط سنسور با دستگاه و آلارم کاذب شوند.
سعی کنید هنگام نصب از سیمکشیهای طولانی برای سنسورها استفاده نکنید؛ زیرا این امر باعث افت جریان و ولتاژ برق در طی مسیر شده و ممکن است بر عملکرد سنسورها تاثیر بگذارد. همچنین این مورد ممکن است به عنوان علت آژیر نزدن دزدگیر اماکن، منجر به عملکرد ضعیف سیستم حفاظتی شود.
توجه به تنظیمات نرم افزاری
از جمله موارد مهمی که باید در نرم افزار دزدگیر به درستی تنظیم شود؛ نوع سنسورهای استفاده شده از نظر عملکرد (نرمالی اوپن یا نرمالی کلوز بودن) و حالت فعالیت سنسور متصل شده به دستگاه (فعال، 24 ساعته، پدال، غیر فعال و…) است.
-
علت آژیر کاذب دزدگیر از سمت زون 24 ساعته
اغلب دزدگیرهای اماکن به دلیل پشتیبانی از سنسورهای تشخیص دود و دما، از زونهای 24 ساعته برای تشخیص آتشسوزی استفاده می کنند. توجه کنید که فقط سنسورهای دود و آتشسوزی به زونهای 24 ساعته متصل شوند و در صورت استفاده از سنسورهای معمولی از طریق نرمافزار مرتبط، زون را از حالت 24 ساعته خارج کنید. به عنوان مثال اگر یک سنسور درب به یک زون 24 ساعته متصل شود، با وجود غیر فعال بودن سیستم امنیتی، با باز و بسته شدن درب، این سنسور آلارم اشتباه به دستگاه ارسال میکند.
-
عدم تعریف درست سنسورها
برخی از لوازم جانبی دزدگیر اماکن از لحاظ عملکردی به دو دسته NO (نرمالی اوپن) و NC (نرمالی کلوز) دسته بندی می شوند. تفاوت این دو نوع سنسور در این است که سنسورهای NO، زمانی که به حالت وصل تغییر وضعیت می دهند، شروع به ارسال هشدار می کنند؛ ولی سنسورهای NC زمانی که از مدار قطع می شوند، برایتان هشدار میفرستند. اگر نوع سنسور ها به درستی در نرم افزار تعریف نشود، شما به صورت مداوم با هشدارهای نادرست از سمت سیستم حفاظتی خاتهتان مواجه می شوید.
-
استفاده از سنسورهای بی کیفیت
هر ارزانی، بی حکمت نیست! با توجه به اینکه شما قرار است با یک بار هزینه کردن برای دزدگیر منزلتان، یک عمر خیال خود را از امنیت منزل خود راحت کنید، توصیه می کنیم که به هیچ وجه سراغ خرید تجهیزات بیکیفیت و ارزان قیمت نروید.
توصیه ما به شما تهیه و خرید سنسورهایی است که:
- قابلیت آدرسدهی با جامپر را داشته باشند؛
- در صورت بیسیم بودن با فرکانس کاری 433 مگاهرتز، کار کنند.
-
عدم بازدید دورهای
یکی از مهمترین دلایل ارسال آلارم خطا در دزدگیرهای منزل، کاهش شارژ باتریهای لوازم جانبی، کثیف شدن لنز چشمیها و فرسودگی سیمهاست؛ بنابراین در صورتی که از سنسورهای بیسیم استفاده می کنید؛ هر دوره شش ماهه یا نهایتا یکساله، حتما نسبت به تعویض باتری آنها اقدام کنید.
همچنین توجه داشته باشید که عمر مفید باتریهای اسیدی دزدگیر بین 2 تا 3 سال است و پس از این مدت نیاز به جایگزینی دارند! به علاوه به صورت دورهای، وضعیت سنسورهای خود را چک کنید و در صورتی که آب، گرد و غبار یا کثیفی خاصی روی آنها مشاهده کردید، نسبت به برطرف کردن آن ها اقدام کنید.
جمع بندی نهایی
در این مقاله به 8 دلیل مهم و اساسی اعلام آلارم کاذب دزدگیر اماکن پرداختیم. یک سیستم حفاظتی در صورتی به عنوان یک سیستم حفاظتی خوب معرفی میشود که علاوه بر هشدار در مواقع سرقت و دزدی، به گونهای طراحی و تولید شود که به هیچ عنوان آلارم کاذب ندهد. آلارم کاذب باعث آزار شما میشود و در مواردی پیش آمده است که افراد اقدام به خرید و نصب دزدگیر کردهاند ولی با توجه به آلارمهای کاذب زیاد، از نصب دزدگیر پشیمان شده و دزدگیر خود را قطع کردهاند.
بنابراین لازم است در زمان خرید دزدگیر با توجه به نکات اشاره شده در این مقاله، دزدگیری را انتخاب و نصب نمایید که نگرانی در مورد خطای دزدگیر و آلارم کاذب نداشته باشید. امیدواریم که با رعایت نکات گفته شده، نبض امنیت منزل شما همیشه برقرار باشد.